keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Mate

No niin, aika kertoa uudesta suosikkijuomastani, matesta. Yritän ottaa tämän Yerba maten osaksi päivittäistä elämääni, auttamaan taistelussa jossa palkintona on savuton elämä. Miksikö? Noh syy johtuu siitä että matea juodaan pillillä. Ajattelin sen ikään kuin korvaavan savukkeen muodon ja voin nauttia sitä vähitellen.

Mate veistos/patsas/mikälie
Mate ei onneksi ole mitenkään epäterveellistä, päinvastoin. Lueskelin eilen yhtä nettisivua, jossa myytiin matea Suomessa, ja se mainosti maten olevan kuin superjuomaa, joka parantaa masennuksenkin. Tähän ei kuitenkaan luontoni riitä uskomaan, mutta hieno homma jos joku tähänkin asiaan apua matesta saa.





Mate valistetaan mate-puun lehdistä ja sitä käyttivät guarani-intiaanit. Kiitos Wikipedia. Tästä johtunee tapa jakaa mate kanssaolijan kanssa.  Eli termospullosta kaadetaan kuumaa vettä matekuppiin, jossa on siis matepuun lehtipurua, ja sitten juodaan kuppi tyhjäksi. Tämän jälkeen kuppi täytetään uudestaan ja annetaan kaverille. Aluksi kun kuulin tästä, ajattelin että voi apua, en halua päätyä tälläiseen tilanteeseen jossa joudun jakamaan saman kupin. Sitten mietin asiaa uudestaan ja aloin pohtimaan jaetaanko Suomessa mitään vastaavalla tavalla ja muistin että jo vain. Jaettava juoma ei kuitenkaan ole yhtä terveellistä. ;)

Matea kannetaan täällä mukana kuin paperisia kahvikuppeja. Onkin hyvin tyypillistä että joka kolmannella vastaantulijalla on kainalossaan termospullo ja kädessä matekuppi. Tämä on kuulemma urugualainen tapa ja siitä tunnistaa urugualaisen esim. Argentiinassa. Toinen tapa kuljettaa matea on mate-laukku. Minä sain laukun mieheltäni, joka on hänen vanha. Mieheni suomalaistui Suomessa niin paljon, että juo pitkälti vain kahvia tätä nykyä. Matelaukun otan mukaan kuitenkin vain silloin kuin matkustamme jonnekin. Muutoin tykkään kantaa termospulloa kainalossani. Hieman minäkin olen siis urugualaistunut.





Kävelyllä Punte del Estessä mate-kuppi kädessä
Matea siis juodaan metallisen pillin avulla mate-kupista. Matekuppeja on vaikka minkälaisia. Kamalin kuppi, jonka olen nähnyt on ollut lehmän sorkka, huh! Perinteinen mate-kuppi kuitenkin valmistetaan kuivatusta kurpitsasta. Itselläni on appiukon vanha mate-kuppi jonka ulkokuori on nahkaa ja sisäpinta lasia. Sisäpinta tekee putsaamisesta helpompaa ja sopii siksi minulle. Metallisen pillin nimi on bombilla ja siinä on reikiä, jottei matepurut tulisi veden mukana suuhun.



Maistoin matea ensimmäisen kerran Suomessa. En pitänyt sen mausta, joten en maisanut sitä toista kertaa. Totuin makuun vasta täällä. Tupakoimattomuus-päätöksen myötä ajattelen olevan hyvä jos juon matea päivittäin. Muutoin olen juonut sitä yleensä vain silloin kun harjoittelen ukuleleen soittoa. Jotenkin nämä kaksi asiaa vain sopivat hyvin yhteen ja harjoittelu on ollut hauskempaa. Nyt keitän veden termospullooni aamulla ja juon matea pitkin päivää. Samalla ajattelen miten terveellinen tämä uusi tapani on ja se tuo minulle hyvän mielen.

Jos jotakuta teistä alkoi kiinnostamaan tämä mate-juoma enemmänkin, niin teidän iloksenne sitä tosiaan myydään nykyään myös Suomessakin. Googlaamalla löytyy useampikin nettiliike, josta löytyy myös näitä upeita terveysvaikutteita. Suhtautuisin niihin kuitenkin varauksella ja muistutan että meidän ihanat suomalaiset metsät ovat loppu kesäisin pullollaan superruokaa.

-Miiau

Ps. Pakko vielä lisätä tämä kuva automaatista, josta voi ostaa kuumaa vettä termospulloon matea varen. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti