maanantai 20. lokakuuta 2014

Kultaiset käytöstavat

Nyt alan avaamaan pikku hiljaa asioita, joihin törmäsin kieliharjoitteluni aikana. Kaikki kokemukset eivät olleet niin ruusuisia ja tämä ensimmäinen asia, josta haluan avautua, kuuluu niihin ei niin kivoihin havaintoihin. Aionkin kertoa teille täkäläisistä käytöstavoista, tai lähinnä niiden puutteesta. Minulle käytöstavat ovat aina olleet tärkeitä ja lastentarhanopettajana koen erittäin tärkeäksi opettaa lapsille pienestä pitäen hyviä käytöstapoja, ikä tietysti huomoiden. Käytöstapojen puute on saanut minut närkästymään arjessa päivittäin kun avaa ulko-oven. Koiran kakat on jätetty keskelle katua, autot meinaavat ajaa jalankulkijoiden yli tietä ylittäessä, kaupoissa kärryillä tukitaan käytävät, vastaantulijat eivät väistä vaikka kävelevät vastaan viiden henkilön rivissä, pyöräillessä saa väistää lapsia ja irtokoiria tuon tuosta vaikka pyöräileekin PYÖRÄtiellä jne jne. Tämä lista on loputon. Toki käytöstapojen puutteeseen törmää toki Suomessakin, mutta täällä niiden puute on jotenkin "normaalimpaa". Tuntuu kuin kökkö käytös olisi täällä yleisesti hyväksyttyä. Olen usein miettinyt onko kyseessä silkka itsekkyys, ajattelemattomuus vai kasvatuksen ja koulutuksen puute (vaikka kouluja olisikin käynyt). Luulen että löysin ainakin hieman selitystä tälle ajattelemattomalle käytökselle kieliharjoitteluni aikana. Alla kuvailemani asiat liittyvät nimenomaan kyseiseen paikkaan, jossa olin kieliharjoittelussa. Kyseessä on yksityinen koulu, jossa on noin 500 oppilasta. Yksityiset koulut ovat täällä erittäin yleisiä ja niissä seurataan valtakunnalissa opetussuunnitelmaa.

-Sori, tätä leikkii voi leikkii vaan ne keil on zhu zhu petsei.

Työskentelin kieliharjoittelun alkua lukuunottamatta viisi-kuusi vuotiaiden lasten parissa. Hyvin pian harjoittelun alussa kiinnitin huomiota perus käytöstapojen puutteeseen. Lapset eivät tervehtineet tai kiittäneet, väkivaltaista käytöstäkin esiintyi ja jopa aikuisen seisoessa vieressä. Toki riitatilanteet ovat ihan normaaleja suomalaisessakin päiväkodissa ja käsirysyjen selvittely pienten lasten parissa on arkipäivää. Ero suomalaisen tarhan ja tämän koulun välillä on kuitenkin se, että Suomessa ongelmiin puututaan ja se tapahtuu rakentavasti. Tässä koulussa tilanne onkin sitten hieman toinen. Toistuvista riitatilanteista ei käyty juurikaan keskustelua tai lasten avunpyytöihin  ei tartuttu siten että lapsi oppisi puolustamaan itseään vastaisuudessa tai sitten ne ihan hövelisti siivuutettin täysin. Rangaistuksina käytettiin taukokieltoa ja taukokiellolla uhkailu oli päivittäistä. Mitä tulee muihin käytöstapoihin, ne vaikuttivat olevan pelkästään perheiden vastuulla. Tässä koulussa tarhalaisena oleminen päättyy kun lapsi on kolme, tämän jälkeen lapseen suhtaudutaan kuten oppilaaseen. Oppivelvolliseksi lapsi tulee viisi vuotiaana. Huh huh, kyllä oli suomalaisella lastentarhanopella äimisteltävää.


-Hei hei hei kuulkaahan, tämä on kyllä minun. -Tyyppi ei jaa namujaan!

Koska olen päässyt näkemään millä eväillä ainakin eräät lapset saavat starttinsa yhteiskunnassa en ihmettele enää niin paljoa mistä käytöstapojen puute myös aikuisilla johtuu. On hullua miten missään koulussa voidaan ajatella kasvatuksen olevan pitkälti vain perheiden vastuulla, kun lapsi viettää koulussa jopa yhdeksän tuntia putkeen. Kai siinä väkisinkin karaistuu ja kasvaa sellaiseksi hälläväliä tyypiksi. Vaikka Suomessa vahingon sattuessa saattaa lipsahtaa oho anteeksi pyynnön sijasta, niin väitän kyllä että meidän taito ennakoida tilanteita on parempi. Ehkäpä juuri tästä ennakoinnin taidosta johtuen vahingon sattuessa ensiksi lipsahtaa se oho, kun hämmästytään siitä että sillä kertaa ennakointi petti. :D Hehe.. Tuohon kommenttiin kannattaa suhtautua puoli vakavasti. En minäkään enää niin paljoa jaksa tästä aiheesta niin paljoa ärsyynty kuin alussa. Kohta olemme taas Suomessa joka tapauksessa ja enkä minä muutoinkaan voi tuolle asialle mitään. Kylläpä silti helpotti purkautua.

-Riita poikki nyt. -No tuo sen aloitti!

-Miiau

Ps. Eläinkuvien tarkoitus ei ole vihjailla että ajattelen täkäläisten olevan eläimiä, vaan satun yksinkertaisesti pitämään eläimistä ja kuvat sopivat mielestäni tähän topiikkiin hyvin. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti